peterbaas.reismee.nl

De Nabateeers

Voor de meesten een vreemd volk. En inderdaad ze zijn niet zo bekend Maar wat ze achterlieten grenst aan het ongelooflijke. Ik bedoel de stad Petra in de woestijn van Jordanie. Hier zijn we vandaag geweest. Ik heb al aardig wat kloven en canoyons gezien maar dir is wel heel bijzonder. De Nabateers zijn daar een flinke tijd voor Christus gaan wonen. De kloof van Petra is een nauwe immens hooge kloof, ontstaan door een aardbeving. De aarde is uitelkaar getrokken en er kwam een kloof. Toen de handel in het nabije Oosten op gang kwam ging dit volk door deze ongebekdenb kllof een weg vormen en daarna tol heffen.

Het ging zo goed dat ze over de hele Sinai en Jordanie gingen uitbreiden. Maar de stad Petra werd gevormd in de kloof met als hoogtepunt de Schatkamer; een termpel uitgehouwen in de rotsen van de kloof. Verderop in de wanden werden holen gemaakt waar ze woningen bouwden. De schatkamer was er niet voor niets De handel leverde op, ze bouwden in allerlei stijlen en voerden handel tot Damascus. Met de Grieken ging het goed maar na Christus met de Romeinen ging het minder Uiteindelijk na een aantal eeuwen was het gedaan en kwam de stad onder het stof en zand te liggen. In de negentiende eeuw werd het ontdekt door een Zwitser.

Als je de kloof binnenkomt loop je eerst door een vrij open deel met geweldige afgesleten ronde rotsen. De weg gaat alsmaar naar beneden. Links is het paardenpad voor de karren en paarden maar ook Dromedarissen laten de oude tijden herleven. Je ziet de meest vtreemde rotsformaties van zandsteen en kalksteen. Makkelijk te bewerken gesteentes. Na een tijd komen de eerste gebouwen. Eigenlijk weer geen gebouwen Aan de voorkant lijken ze erop maar ze versieren de holtes in de rotsen erachter. Dan komt het meest spectaculaire; de nauwe kloof. Soms kunnen er maar twee paarden naast elkaar door. Soms wordt het donker en zie je de rotswanden honderd meter steil oprijzen. Het is niet voor niets dat hier The Last Crusade met Indiana Jones werd opgenomen.

Deze smalle doorgang duurt een halve kilometer. Overal de meest vreemde rotspartijen. Er zijn dammen opgeworpen om eventueel overstromingen tegen te houden. Aan het einde zie je in de nauwe spleet de Schatkamer. een sacraal moment. Die de film kent ziet in zijn fantasie de uitgehakte tempelvorm in verschillende verdiepingen voor zich. de tempel is ook toegwijd aan een God van de Nabateers. de tempel is 40 meter hoog en dateert van een eeuw voor Christus. Op het smalle plein tal van paarden en ezel-verhuurders en zelfs drommedarissen waar je even op kunt rijden. Als het niet zo druk zou zijn waande je jezelf in een fantasiewereld.

Daarna kom je in een verbreding met de holtes in de muren Deze waren tot midden jaren 80 bewoond. Zelfs een Nederlandse is hier gaan wonen. Er woonden toen souvenirverkopers, bewakers en schoonmakers. Nu staat alles leeg. Rechts weer allerlei tempels in de rotsen Er komt geen einde aan. Er moeten vele mensen gewoond hebben. Na een tijd komt de oude Collonadestraat waar de kooplieden, wapenmakers en ondersteuners zaten Hier kwamen de de karavanen langs op weg naar Damascus en de Zijderoute. Bovenin is nog een Byzantijnse kerk die prachtige mozaieken biedt. Daarna kun je de grotten in de oude stad bewonderen. De gelaagde steensoorten in allerlei kleuren zijn indrukwekkend. Tijd voor een heerlijke mintthee en een lunch. daarna weer terug door dezelfde kloof die nu wat lastiger loopt omdat je omhoog loopt. Je hoort hier alle talen van de werlend. Petra zit er op! Morgen naar Klein-Petra en dan een Jeeptocht naar de Wadi Rumwoestijn Maar vandaag was een uitzonderlijke dag in een stralende zomn met een felblauwe hemel!

Reacties

Reacties

Joan

Prachtig

mary

mooi verhaal... ik zie er in gedachten de foto's erbij

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!